vgainoumemprosta logo

Κτηνοτροφία για την προστασία της Αττικής υπαίθρου

Την Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020, στις 14:00 (έως 16:00) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής διοργανώνει διαδικτυακή δημόσια συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, με εστίαση στη «Μετά Κορονοϊό Εποχή για την Κτηνοτροφία της Αττικής» και θέματα:

  1. Η προστασία του περιβάλλοντος της Αττικής υπαίθρου

  2. Η μετά κορονοϊό εποχή για την κτηνοτροφία της Αττικής

  3. Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (1/6/2020)

Την πρώτη διαδικτυακή του προσπάθεια προετοιμάζει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής με την υποστήριξη του skywalker.gr, της μεγαλύτερης πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αν η ισορροπία είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ζωής και η ανισορροπία συνήθως είναι αιτία θανάτου, το ότι επιβίωσε η Αττική ύπαιθρος μέχρι πρόσφατα, ίσως να οφείλεται κυρίως στο ότι είχε εξασφαλιστεί η ισορροπία στο περιβάλλον.

Οι αγρότες είναι εξ επαγγέλματος οι φροντιστές του περιβάλλοντος (φυσικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, τεχνολογικό, οικονομικό κ.λπ.) και από κάθε κύκλο του φυσικού περιβάλλοντος, με σεβασμό στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, παίρνουν το περίσσευμα και το αξιοποιούν κυρίως ως τροφή ή και αλλού.

Ο αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς, δασοκόμος) της Αττικής ήταν άριστα προσαρμοσμένος στο Αττικό περιβάλλον. Η ζωή στην Αττική ήταν προσαρμοσμένη στους διαθέσιμους πόρους. Ακόμα και η βόσκηση ήταν μετακινούμενη σύμφωνα με τη διαθέσιμη ζωοτροφή-βοσκή. Η χλωρίδα ήταν απόλυτα συμβιωτική με την πανίδα του τόπου. Τα δάση και οι βοσκές, ακόμα και οι καλλιέργειες, συνδυάζονταν τέλεια (βιώσιμα) με την πανίδα (πρόβατα, αίγες, αγελάδες, κότες κ.ά.). Τα χωράφια δεν ήταν εργοστάσια και τα αυτόχθονα είδη συμβιούσαν αρμονικά και βιώσιμα (αειφόρα) στην Αττική ύπαιθρο.

Η μεγάλη αποκλειστική παγκόσμια πρωτότυπη «ανωμαλία» της συγκέντρωσης του μισού πληθυσμού του κράτους σε μια πόλη, μια μορφή «μαύρης τρύπας», έχει δημιουργήσει τρομερή ανισορροπία παντού. Η ανοργάνωτη εισαγωγή χωροκατακτητικών ξένων ειδών στην Αττική ύπαιθρο αναστάτωσε τις παγιοποιημένες - ισορροπημένες χρήσεις γης και η τσιμεντοποίηση του real estate κατέκτησε όλη (;) την ύπαιθρο της Αττικής.

Και η ανισορροπία σημαίνει «θάνατο». Θάνατο της τοπικής κοινωνίας, θάνατο του τρόπου ζωής και του πολιτισμού των γηγενών, θάνατο της τοπικής οικονομίας και εξάρτηση από ξένα οικονομικά κέντρα, θάνατο του φυσικού περιβάλλοντος, με σχεδόν συνεχή ανεξέλεγκτη ρύπανση, θάνατο των τοπικών επαγγελματιών. Μια εξαρτημένη από ξένη τροφοδοσία μηχανική υποστήριξη σε μια συνεχή ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), με σωληνάκια και μόνιτορ παρακολούθησης του «επιθανάτιου» ρόγχου της υπαίθρου της Αττικής.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (6932 094231), μας υπενθύμισε πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία γράφουν ότι τα παιδιά τα οποία ζουν σε αγροκτήματα με ζώα που παράγουν γάλα, αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο κίνδυνο (το ένα δέκατο) να εμφανίσουν αλλεργίες σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά που επίσης ζουν στην ύπαιθρο, αλλά όχι κοντά σε ζώα της κτηνοτροφίας. Ο κίνδυνος για αλλεργίες είναι πολύ μεγάλος για τα παιδιά των πόλεων.

Και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, κ. Γιάννης Κοντογιάννης (6992893199), αναφέρθηκε στη στρατηγική της Ε.Ε. για επαναφορά της φύσης στη ζωή μας με ορίζοντα το 2030, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ανακοίνωσε στις 20/5/2020. Εκεί ανάμεσα στα πολύ σημαντικά που καθορίζουν την καθημερινότητα, τη ζωή και τις επιλογές μας εντοπίζουμε: Στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», στρατηγική για σημαντικό περιορισμό εισαγωγής χωροκατακτητικών ξένων ειδών, προώθηση του ρόλου των μη κρατικών φορέων και των γηγενών πληθυσμών, προτεραιότητα στη φύση και βιοποικιλότητα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αναστροφή της καταστροφής των οικοσυστημάτων και της υποβάθμισης του φυσικού μας κεφαλαίου που διευκολύνει πανδημίες ιώσεων και μειώνει το δυναμικό κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των κατοίκων της υπαίθρου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, στην ανάπτυξη και στην περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.

Με εστίαση στη «Μετά Κορονοϊό Εποχή για την Κτηνοτροφία της Αττικής» ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» διοργανώνει διαδικτυακή δημόσια συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, στις 14:00 (έως 16:00), διαθέσιμη στο Facebook, στο skywalker.gr, στο vgainoumemprosta.skywalker.gr και στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα»
Χορηγοί Επικοινωνίας
Διοργάνωση