Τοπική διατροφική ασφάλεια

Την Τετάρτη, 21 Οκτ 2020, στις 12.00, οργανώνεται δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο facebook: Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, με θέμα: Τοπική Διατροφική Ασφάλεια. Η συζήτηση γίνεται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, που γιορτάζεται κάθε 16η Οκτ και υιοθετήθηκε από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής «Άγιος Γεώργιος», ιδιαίτερα μετά την συμμετοχή του στην ισόρροπη ανάπτυξη μικρών Κυκλαδονήσων ήδη από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων το 2015. Κυρίως οι τοπικές κοινωνίες εξακολουθούν να επιβιώνουν ακόμα στις ορεινές περιοχές και στα μικρά νησιά, ακολουθώντας την φιλοσοφία της οικονομίας των περιορισμένων πλουτοπαραγωγικών πηγών, και εκεί η επιβίωση εξασφαλίζεται με την ισορροπία …

Η ανισόρροπη κερδοσκοπική («σπεκουλαδόρικη»?...) οικονομία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προ Covid-19 παρουσίαζε ότι το ΑΕΠ της συντίθετο από το 90% της παροχής τουριστικών υπηρεσιών, που μάλιστα η διοικητική του μέριμνα υποστηρίζονταν από ισχυρή εξάρτηση από την τροφοδοσία από τις περιοχές της Στερεάς Ελλάδος, της Θεσσαλίας και την Μακεδονίας, με σπατάλη καυσίμων μεταφορών, που ακόμα και αυτά εισάγονται.

Μέσα στην πρώτη περίοδο του Covid-19 τα πρώρα στοιχεία δείχνουν πτώση του τουρισμού κατά 86% … Πώς θα επιβιώσουν οι τοπικές κοινωνίες? … ή ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ! … ….. οι Financial Times με πρόσφατη αρθρογραφία τους προειδοποιούν ότι η επόμενη εκτεταμένη παγκόσμια κοινωνικοοικονομική κρίση δεν αποκλείεται να ξεπηδήσει από τον κλάδο του τροφίμου … Από όλα τα πολλά προβλήματα που προκλήθηκαν από το Covid-19, τα τρία πιο ορατά ήταν (1) η επισιτιστική ανασφάλεια, (2) η κατάρρευση των μικρών επιχειρήσεων και (3) η αστάθεια των χρηματιστηρίων.

… και στο agronews.gr επισημαίνουν ότι κατά την πανδημία παρατηρήθηκε ότι το κατεστημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα ωθεί τις μεγάλες εταιρείες να γίνονται ακόμη μεγαλύτερες. Αυτό βέβαια υπάρχει στον πρωτογενή τομέα πριν την πανδημία. Όμως, το Covid-19 έχει αποκαλύψει έντονα τα τρωτά σημεία της μονοπωλιακής κουλτούρας στα τρόφιμα, δημιουργώντας ζητήματα υπερπροσφοράς σε ορισμένες περιοχές και ελλείψεις και υψηλότερες τιμές σε άλλες. Τέτοιες ισορροπίες, στο παρελθόν έχουν πυροδοτήσει ακόμα και κοινωνικές εντάσεις … Στην μετά Κοροναϊό εποχή, πριν η κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες γίνει μη βιώσιμη («θανατηφόρα»? …), ιδιαίτερα στις απομονωμένες ορεινές περιοχές και στις αποκλεισμένες, ακόμα και συγκοινωνιακά, κοινωνίες των μικρών νησιών, αξίζει να συζητηθούν τρόποι ανάληψης δράσης από τους ίδιους τους πολίτες, από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, από τις συλλογικές δομές των ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές, ακόμα και ως δεξαμενές σκέψεις για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, τις εκλεγμένες τυπικές διοικητικές αρχές και τις αρχές της πολιτείας, ώστε να δημιουργηθούν ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ στηριγμένες στην συνεργασία όλων.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «Αγρονέα», 6998282382
Χορηγοί Επικοινωνίας
Διοργάνωση